Stolt vertskap for Jugend musiziert i Oslo

I anledning 60-årsjubileet for musikkonkurransen Jugend musiziert, fikk Den tysk-norske skolen i Oslo det ærefulle oppdraget å være ambassadør og arrangør for den internasjonale semifinalen som gikk av stabelen i hovedstaden. 

– Dette har vært en viktig begivenhet for alle på Den tysk-norske skolen i Oslo. Forrige gang vi fikk denne muligheten var for 20 år siden, så endelig var det vår tur! Det har vært fantastisk å få ta del i de musikalske fremførelsene, og å se elevene så euforiske, sier Katja Maiwald, musikklærer ved Den tysk-norske skolen i Oslo og prosjektleder for Jugend musiziert.  

Katja Maiwald, musikklærer ved Den tysk-norske skolen i Oslo og prosjektleder for Jugend musiziert.  

Deltakere fra 13 land

Fra 17.- 21. mars deltok 150 barn og unge fra 13 land i den prestisjetunge  musikkonkurransen, hvor bidragene spenner fra klassisk musikk til rock. På bakgrunn av deres utmerkede musikalske prestasjoner, hadde deltakerne kvalifisert seg tidligere under den regionale runden som gjennomføres i hvert deltakerland. I Oslo finner denne regionale runden sted i januar hvert år. 

I Jugend musiziert er nivået høyt, og konkurransen kan være en døråpner for å bli en profesjonell musiker.

En døråpner til en profesjonell musikkarriere

For å delta i Jugend musiziert som solist må man ha tysk bakgrunn. Dersom man ikke har tysk bakgrunn, må man være elev ved Den tysk-norske skolen i Oslo eller man har mulighet å spille i et ensemble sammen med andre musikere med tysk bakgrunn.

– Jugend musiziert er en musikkonkurranse med rik og lang historie, som kan være en døråpner for å bli en profesjonell musiker. Konkurransen har vært en milepæl for flere av verdens største musikere, deriblant den unge dirigenten Klaus Mäkelä, som er svært ettertraktet over hele verden, og er sjefdirigent for både Oslo-Filharmonien og Orchestre de Paris, sier Maiwald. 

150 barn og unge fra 13 land deltok i den prestisjetunge musikkonkurransen, hvor bidragene spenner fra klassisk musikk til rock.

Tatt imot av Oslos ordfører

Jugend musiziert ble markert flere steder i Oslo, og startet med en offisiell mottakelse i rådhuset med ordfører Marianne Borgen. Gjennom hele perioden ble det flagget med Jugend musiziert bannere langs hele Karl Johans gate.

– Ordfører Marianne Borgen mottok oss hjertelig med en fin tale. Hun snakket fantastisk godt tysk, noe som var en hyggelig overraskelse. Svartalen ble holdt av Robert Bär, presidenten for Jugend musiziert-forbundet for vår deltagerregion (Landesausschuss). Under seremonien fremførte den tidligere flertallige prisvinneren, Martha Pil Neumer, et stykke som en “musikalsk gave” til ordføreren. Det var god mat og drikke, og vi fikk en omvisning gjennom rådhuset, forteller Maiwald. 

Gjennom hele konkurranseperioden ble det flagget med Jugend musiziert bannere langs hele Karl Johans gate.

Sosialt program

Under konkurransedagene, hadde deltakerne et stort program av aktiviteter å velge mellom,  og Den tysk-norske skolen i Oslo fungerte som base både for måltider, øvinger og sammenkomster. Det ble blant annet arrangert tur til Freia sjokoladefabrikk, sightseeing i Oslo med New 2 Norway, pizzakveld, musikk- og kunstworkshop.

– Jugend musiziert er en musikkonkurranse, men vi ønsker også at det skal bidra til et sosialt felleskap. Flere kjenner hverandre igjen fra tidligere år. Vi er som en familie som kommer sammen hvert år, sier hun. 

Et inkluderende prosjekt-jubileumsorkester

I forbindelse med Jugend musiziert sitt 60-årsjubileum ble det også opprettet et prosjekt-jubileumsorkester, med mål om å gjøre den internasjonale konkurransen samlende og inkluderende for alle.

– Jubileumsorkesteret ble sammensatt av jurymedlemmer, profesjonelle musikere (fra bl.a KORK og operaorkesteret), musikerne som har vært så heldige å kvalifisere seg til semifinalen og “vanlige” musikere. Orkesteret handler om å bygge en bro mellom musikerne, og dermed skape en unik og inkluderende musikkopplevelse for alle. Solist var Sophia Mina Friedensburg. Prosjektet og festkonserten ble støttet av De Unges Orkesterforbund (UNOF), og det er vi veldig takknemlig for, sier Maiwald. 

Solist Sophia Mina Friedensburg sammen med jubileumsorkesteret.

Fest- og prisvinnerkonsert

Jugend musiziert ble avsluttet med en fest- og prisvinnerkonsert i Universitetets aula i Oslo.

– Vi avsluttet konserten med stykket “Ode an die Musik” (“Ode til musikken”), hvor vårt eget skoleorkester, Den Tyske skoles Kammerorkester (som i år feirer sitt 10 års jubileum) toppet kvelden med å spille sammen med skolens barnekor og prosjektkor med deltakere fra den tyske menigheten, lærere, foreldre og unge fra Oslo og flere andre land. Det var en veldig spesiell opplevelse. Nå gir vi stafettpinnen videre til den tyske skolen Warsawa, som skal stå for gjennomføringen av den internasjonale semifinalerunden Jugend musiziert til neste år, smiler Katja Maiwald. 

Vårt eget skoleorkester, Den Tyske skoles Kammerorkester med dirigent Katja Maiwald.

Disse unge musikerne skal representere Oslo i finalrunden (Bundeswettbewerb) "Jugend musiziert" i Zwickau/ Chemnitz i år: 


Helene Ingeborg Klaveness, sang 

Sophia Mina Friedensburg, klaver

Maximilian Beck, klaver

Og fiolin-duo:

Severin-Juhl Neumer

Ida Kamilla Andersen

Janne Vibeke Rosenberg