Erna Solberg besøkte Den tysk-norske skolen i Oslo

I samfunnsfag har Den tysk-norske skolen i Oslo fokus på en kombinasjon av teoretisk og praktisk undervisning. Da Erna Solberg nylig besøkte skolen, fikk de ikke bare møte Høyres politiske leder og Norges tidligere statsminister. Elevene ble også bedre kjent med norsk politikk og Høyres forslag til ny ungdomsskolereform. 

Under besøket på Den tysk-norske skolen i Oslo, fortalte Høyre-leder Erna Solberg blant annet om sitt liv i politikken, og hvordan det var å være statsminister under korona. Elevene fikk også svar på det de lurte på vedrørende Høyres forslag til ny ungdomsskolereform.

– Det var god dialog mellom Erna Solberg og elevene, noe som var kjekt å se. Solberg tok seg tid til å fortelle om sitt politiske liv og arbeid, og hun svarte på spørsmål fra våre 8.-12. klassinger i forbindelse med Høyres forslag til ny ungdomsskolereform, forteller Erland Rogge. Han er lærer i samfunnsfag ved Den tysk-norske skolen i Oslo, og var initiativtaker til besøket. 

Erland Rogge underviser i samfunnsfag ved Den tysk-norske skolen i Oslo. Det var han som var initiativtaker til besøket av Erna Solberg.

Forslag til ny ungdomsskolereform

Dette er første gang Erna Solberg besøker Den tysk-norske skolen i Oslo. Hun kom sammen med gruppeleder for Høyre, Eirik Lae Solberg. Tilstede var også en representant fra den tyske ambassaden i Oslo. Høyres forslag til ny ungdomsskolereform var utgangspunktet for besøket. En av fem fullfører ikke ungdomsskolen i Norge, og Høyre ønsker å ta grep allerede på ungdomsskolen for å få flere til å fullføre videregående opplæring – blant annet gjennom mestring og læringsglede. 

Viktig med tilrettelagt undervisning

Erland Rogge synes det er synd at det ikke blir gjort mer for å hjelpe elever som sliter med å fullføre skolegangen. Ved Den tysk-norske skolen i Oslo er det stort fokus på tilrettelegging av undervisning tilpasset hver enkelt elev.
– Vi har en fordel ved at vi har mindre klasser, og vi kan dermed ha tettere oppfølging mellom lærer og elev. Vi forsøker å fange opp eleven både språklig og faglig. Det blir et sikkerhetsnett for eleven, som hjelper de å komme videre, sier han. 

Elevene synes det var stor stas å få besøk av Høyre-leder Erna Solberg.

Kombinerer språkopplæring og fagopplæring

I samfunnsfag er det blant annet tilpasset opplæring til de som ikke kan norsk.
– I samfunnsfag har vi to separate klasser; samfunnsfag fremmedspråk og samfunnsfag morsmål. Ved Den tysk-norske skolen i Oslo er det vanlig at elever kommer fra Tyskland eller andre deler av verden, uten å kunne norsk. Da er det helt essensielt at undervisningen kombinerer språkopplæring og fagopplæring. Min erfaring er at denne kombinasjonen øker elevenes læringsutbytte, og at de da raskere kan følge vanlig morsmålsundervisning etter 2-3 år, forteller Rogge. 

Tar elevene med der politikk praktiseres

Før Erna Solberg besøkte skolen gikk elevene gjennom partilederens bakgrunn og hva partiet Høyre står for. De hadde også gruppearbeid om ulike deler av hennes politiske liv, og sammenlignet Høyre med andre politiske partier. Rogge forteller at elevene synes det var stor stas at Erna Solberg tok seg tid til å besøke skolen, og at de både gledet seg og var spente i forkant. Under besøket fortalte Solberg blant annet om hvordan det var å være statsminister under korona. 
– Under koronatiden var det viktig for henne at Norge skulle bli betraktet som et fullverdig EU-medlem – selv om Norge ikke er medlem av EU. Årsaken var tilgangen på vaksiner. Hun ønsket at elevene skulle være minst mulig borte fra skolen. Dette var en tøff tid for mange elever, så det var veldig fint at hun forklarte dette for elevene, påpeker Rogge.

– Opplever du at elevene ved Den tysk-norske skolen i Oslo er interessert i politikk? 

– Dette kommer selvsagt an på trinn og modenheten til eleven, men i det store og hele vil jeg si at elevene er interessert i politikk. Det vi har sett som fungerer best, er en undervisningsform som kombinerer tekstlesing eller fagartikler med språkutviklende oppgaver og lek, som rollespill. For eksempel ved at de skal være en representant for et ungdomsparti, og vinne en debatt på bakgrunn av partiprogrammet. Dette ser vi skaper engasjement, sier Rogge. 

Samfunnsfaglæreren tok også avgangselevene ved Den tysk-norske skolen i Oslo med til Rådhuset der Nobels fredsprisvinnere ble intervjuet.
– Jeg synes det er viktig å ta elevene med til arenaer hvor politikk og menneskerettigheter praktiseres. At de ser det med egne øyne, og ikke kun gjennom en skjerm. Da blir det mer interessant, avslutter Erland Rogge.

Janne Vibeke Rosenberg