Jobber for et bedre skolemiljø

Gjennom å organisere sosiale arrangementer som går på tvers av klasser og klassetrinn, ønsker elevrådet å skape et tettere skolemiljø på Den tysk-norske skolen i Oslo.

Charlotte Seibt går i 12. klasse ved Den tysk-norske skolen i Oslo og har vært elevrådsrepresentant i 1 ½ år. Hun synes det er spennende å få lov å bidra til at flere blir kjent med hverandre på skolen.

– Vi synes det er viktig å få til arrangementer hvor klassene kan interagere med hverandre. Hovedfokuset vårt i elevrådet er å organisere sosiale arrangementer, noe vi synes er spesielt viktig siden vi er en liten skole med små klasser på 12-15 elever. Ofte ser vi at klasser arrangerer ting hver for seg, men ved å arrangere noe sammen, opplever vi at flere blir kjent med hverandre, noe som igjen fører til et bedre miljø på skolen, sier elevrådsrepresentant Charlotte Seibt. 

17-åringen har gått på Den tysk-norske skolen i Oslo siden 2. klasse. Hun har tyske foreldre og flyttet til Norge i 2012 da hennes foreldre fikk fast stilling ved Universitetet i Oslo. Før det bodde familien 4 år i Portugal, hvor Charlotte gikk på en portugisisk steinerskole. Nå går hun i 12. klasse, og har kun et halvt år igjen på Den tysk-norske skolen i Oslo. 

– Et spennende verv

Å få være en del av elevrådet var noe Charlotte hadde veldig lyst til.
– Jeg synes det var kult det elevrådet hadde fått til tidligere når det gjaldt sosiale arrangementer, og det virket spennende å få være med å videreføre dette. I tillegg hadde jeg mange ideer som jeg ønsket å få prøve ut på skolen, sier hun.  

Nå har hun vært i elevrådet i 1 ½ år, og synes det er et spennende verv å ha. Hver elevrådsrepresentant sitter i elevrådet i to år. 

I begynnelsen av året bestemmer elevrådet hvilke sosiale arrangementer de ønsker å jobbe med gjennom hele året. I tillegg til å jobbe med sosiale arrangement, er elevrådsrepresentantene med i forskjellige komiteer, som består av elever, foreldre og lærere.
– Dette er en veldig fin måte å kommunisere med foreldre og lærere på, og videreformidle hva elevene er opptatt av. Å få være med i disse komiteene synes jeg er en spennende del av å være elevrådsrepresentant, sier hun.   

Skolens første skoleball

Charlotte har blant annet vært med på å arrangere skoleball for 9. -12.  klasse i mai 2022. Dette var det første skoleballet i skolens historie. 

– Arrangementet ble en stor suksess, og vi er nå i gang med å organisere skoleballet for dette året. Vi satser på at skoleballet blir en tradisjon ved Den tysk-norske skolen i Oslo, smiler hun.
I tillegg har det blitt arrangert Halloweenfest for de som går i 5.-7. klasse.
– Det var veldig hyggelig. For oss i elevrådet er det viktig å finne på noe for alle aldersgrupper, påpeker Charlotte. 

Alle de sosiale arrangementene er blitt veldig godt mottatt av elevene ved skolen.
– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger, og mange sier at de setter pris på arrangementer hvor de får møte elever fra andre klasser, sier hun.   

– Synes du det er lettere å få ting gjennomført på en liten skole?
Det er litt vanskelig å sammenligne, for jeg har ikke erfaring fra større skoler, men vi har veldig nær og personlig kontakt med lærerne, som gjør det enkelt å arrangere ting. Det synes jeg er veldig positivt, understreker hun. 

Engasjerte og motiverende lærere

Charlotte trives veldig godt på Den tysk-norske skolen, og setter spesielt pris på engasjementet til lærerne.
Lærerne er veldig inspirerende og det motiverer meg til å lære. Jeg ønsker for eksempel å utdanne meg videre innen naturvitenskap – en interesse som har blitt forsterket på skolen. Jeg er veldig glad i naturvitenskapelige fag, og har valgt fordypning i fysikk, kjemi og biologi, forteller hun.
Hun synes også det er et stort pluss at de er få elever i hver klasse – noe som skaper et unikt klassemiljø.
– Jeg setter pris på at vi er en liten klasse helt fra barnehagen og til 12. klasse. Dette bidrar til at man har et nært forhold til klassekameratene sine.

Flere fordeler ved å gjennomføre hele utdanningsløpet på samme skole

Selv om de fleste elevene er veldig fornøyde ved Den tysk-norske skolen i Oslo, er det noen elever som ønsker å bytte til en norsk skole når de skal begynne i 10. klasse. Dette er noe også Charlotte kjenner til, og en problemstilling de har tatt opp i elevrådet.

– Hvorfor mener du at dine medelevene bør stå løpet ut?
– For å motivere elever til å bli værende, ville jeg trukket frem at vi har et bra språklig tilbud og at man får muligheten til å lære seg flere språk. En stor bonus er at man etter fullført 12. klasse får både norsk vitnemål og det tyske abitur. Det synes jeg personlig er veldig kult. Dette gir mange muligheter for videre studier. En annen fordel ved å gå på Den tysk-norske skolen i Oslo, er at man blir ferdig ett år tidligere enn på norske skoler, noe som gir mulighet for å reise eller få litt jobberfaring, sier Charlotte, som selv skal ta et friår og nettopp gjøre dette etter at eksamen er bestått.

Janne Vibeke Rosenberg