Utveksling til Boston: En opplevelse for livet

Som en bikulturell skole er det viktig for Den tysk-norske skolen i Oslo å gi barna opplevelser som fremmer forståelse og åpenhet for andre land og kulturer. Derfor får elevene på niende trinn mulighet til å delta i et utvekslingsprogram til et annet land. I høst bodde elevene hos en vertsfamilie i Boston tre måneder. 

DENOSO-elevene foran German International School i Boston. Fra venstre: Kaya Våle-Biele, Alva Eldewin, Sophia Abramowski, Laila Gharaibah, Rebekka Hendel, Henriette Kroepelien og Silke Spangler Roa.

Elevene har fulgt vanlig skolegang ved German International School i Boston (GISB), med unntak av eksamen. 

Vi ønsker å tilby elevene våre interessante og internasjonale opplevelser gjennom årene på skolen. Utveksling og ekskursjoner er en god måte å gjøre dette på, sier Katharina Schlichtherle

Hun underviser i engelsk og historie ved DENOSO, og er også leder for videregående trinn.

– Jeg studerte i USA og har familie der, så jeg er en slags USA-ekspert på skolen. Derfor ba rektor meg organisere utvekslingen med Boston da den startet. Jeg er sammen med elevene de første dagene de er i Boston, er deres kontaktperson, samt kontaktperson for Boston-elevene når de er her, forteller hun. 

Elevene fra DENOSO fulgte vanlig skolegang på GISB, med unntak av eksamen. 

En viktig erfaring

I tillegg til å oppleve en hverdag i Boston, fikk elevene delta på flere sosiale arrangementer.

–  Elevene dro blant annet på skoletur til New York, fikk se en Harvard fotballkamp og andre sportsbegivenheter som Boston Red Sox baseball. De dro også på museum og fikk sightseeing i Boston. Men det å gå på en utenlandsk skole og bo i med en annen familie, er i sentrum for opplevelsen, sier Schlichtherle, som mener at en slik utveksling er en viktig erfaring for elevene.

– Elevene lærer å ta ansvar og utvide horisonten. De forlater til en viss grad sin trygge boble og komfortsonen, noe som er utrolig viktig for å bli mer moden. Å bo i utlandet uten din egen familie, og tilpasse deg til en annen families liv og vaner, kan være svært utfordrende. Det samme gjelder det å være sammen med helt nye klassekamerater, mens du bor i et land der hovedspråket ikke er ditt eget. Men de vokser gjennom å takle disse utfordringene, de får se nye steder, og sitter igjen med noen uforglemmelige opplevelser, smiler hun. 

Tilbakemeldingene fra elevene har vært positive etter de kom hjem.

– Til tross for noen utfordringer har elevene stort sett hatt stor glede av opplevelsen. De fikk nye venner, og ble kjent med mennesker de ellers ikke ville ha møtt. De fikk også se nye steder, og de har hatt opplevelser som ikke er vanlig for 14-åringer, sier Schlichtherle. 

Roing stod også på programmet under oppholdet i Boston.

Et fruktbart nettverk

Den tysk-norske skolen i Oslo er en del av et nettverk av tyske skoler i hele Europa, noe som er en stor fordel.

Vi jobber sammen og deler ressurser med skoler over hele Europa, og noen ganger i resten av verden. Lærerne våre jobber sammen på avsluttende eksamener, og nettverket gjør det mye lettere å arrangere internasjonale utvekslinger. Vi har også en utveksling for VG2-studenter i Europa, og det er spennende for alle involverte, forteller hun. 

Fikk oppleve Oslo

Et av kriteriene for å delta på utveksling til Boston er at eleven selv kan være vertsfamilie for en elev fra Boston. Siden mars har elevene fra Boston vært på besøk i Oslo. Her har de fått delta på flere aktiviteter i regi av skolen og vertsfamilienes foreldre. De har blant annet fått oppleve en typisk norsk vinter gjennom vandring på isen på Oslofjorden og langrenn i Oslomarka.

– De har også fått oppleve danseforestilling i Operaen,  og kontaktlærerne i 9. klasse tok begge klassene, inkludert gjestene fra Boston, med til Roseslottet –  noe som var veldig lærerikt og interessant. Sist men ikke minst er de så heldige at de får oppleve 17. mai,  sier Katharina Schlichtherle. 

Elevene fra Boston fikk oppleve norsk vinter gjennom flere vinteraktiviteter.