Utdanner den nye generasjonen med tysk-norsk kompetanse

Fra å være en liten tysk skole med ti barneskoleelever, har Den tysk-norske skolen i Oslo utviklet seg til en av Norges fremste skoler, og en viktig aktør for å styrke forholdet mellom Norge og Tyskland. I dag er Den tysk-norske skolen i Oslo en skole og barnehage med 330 elever og 99 barnehagebarn fra 32 forskjellige nasjoner. 

Portrett av Joachim

Joachim Lörscher, assisterende rektor ved Den tysk-norske skolen i Oslo

 – Ved Den tysk-norske skolen i Oslo kan vi tilby et komplett utdanningsløp fra barnehagen til videregående skole. Elevene får det beste fra det tyske og norske utdanningssystemet, opplever et internasjonalt miljø, ulike kulturer og lærer fire språk: norsk, tysk, fransk og engelsk. For våre elever er det helt naturlig å omgås med andre kulturer, og alle respekterer hverandre, sier Joachim Lörscher, assisterende rektor ved Den tysk-norske skolen i Oslo.

Grunnlagt i kjelleren til den tyske menighet

Den tysk-norske skolen i Oslo ble grunnlagt i 1980, og var opprinnelig et grunnskoletilbud for barna til de ansatte ved den tyske ambassaden og medarbeidere ved NATO-hovedkvarter Nord. I begynnelsen var det ti elever ved skolen, og undervisningen fant sted i kjelleren til den tyskspråklige protestantiske menigheten i Norge.

– Det manglet et tyskspråklig skoletilbud på den tiden. Særlig for de ansatte ved den tyske ambassaden og medarbeidere ved NATO-hovedkvarter Nord var det ønskelig å få et slikt undervisningstilbud til sine barn. Flere trinn ble undervist samtidig, og skolen sluttet etter 7. trinn, sier Lörscher. 

Endelig eget skolebygg

Skolen vokste sakte men sikkert, og fikk etterhvert tillatelse til å ha 10. trinn. 

– Da jeg begynte å jobbe på Den tyske skole i Oslo i 1998, hadde vi kun tre elever på 10. trinn. Vi var en veldig liten skole tilrettelagt for tyskere, og en del nordmenn som hadde bodd noen år i Tyskland som ønsket at deres barn skulle få et tysk undervisningstilbud. De som gikk videre og tok eksamen etter 10. trinn, gikk ofte til Berg skole, og skolen vår betalte der en tysklærer som var på morsmålsnivå, slik at de elevene kunne ta norsk vitnemål og tysk på morsmålsnivå, forteller han. 

I 1998 flyttet Den tyske skole i Oslo sammen med barnehagen til Hegdehaugen skole i Sporveisgata.

– Da vi flyttet til Sporveisgata, kunne vi tilby elevene et helt annet skoletilbud. For første gang hadde vi et eget skolebygg og en egen skolegård. Vi var nå 96 elever på 1.-10. trinn og 44 barnehagebarn, sier Lörscher. 

En økning av elevmassen

I 2000 hadde flere familier fått øynene opp for Den tyske skole i Oslo, og det startet hele 40 barn på 1. trinn. 

– Jeg tror skolen ble attraktiv ettersom vi nå kunne tilby et eget skolebygg. Det var veldig fint å se prosessen med at klassene fyltes opp, da vi tidligere hadde undervist to og to trinn samtidig, sier han. 
 
Fra 2002 fikk hvert trinn egen undervisning. Det kom flere og flere tysk-norske familier og norske familier som ønsket seg et språktilbud, eller et annerledes undervisningsopplegg. Da vokste det også et ønske om å integrere Den tyske skole i Oslo i det norske samfunnet

 – Den politiske situasjonen forandret seg allerede i 1998 med Regjeringens Tyskland-strategi og utstillingen “Tyskland og Skandinavia: impulser og brytninger” på Norsk Folkemuseum. Begge hadde fokus på betydningen av hva de to landene har til felles, og jeg oppfattet at det var interesse både fra norsk-politisk og tysk-politisk side at man skulle markere det, sier Lörscher. 

Den tyske skole i Oslo ønsket å bli en tysk-norsk skole, men det tok flere år før dette gikk igjennom. 

– Det gode samarbeidet mellom skoleledelse, tyske og norske politikere og myndigheter, resulterte i at opplæringsloven ble tilpasset slik at skoler med mellomstatlig avtale kunne bli godkjent som norsk privatskole, sier han. 

Ble endelig en tysk-norsk skole

Den 26. februar 2010 ble det undertegnet en bilateral skoleavtale som gjorde Den tyske skole i Oslo til en tysk-norsk bikulturell skole. En enstemmig Utdannings- og kulturkomite i Stortinget stemte for avtalen. Daværende utenriksminister, Jonas Gahr Støre, uttalte følgende da avtalen var på plass: 

– Jeg ønsker å anerkjenne Den tyske skole, betydningen av denne skolens virke for norsk-tyske forbindelser. Jeg tror at den endringen som nå skjer med skolens status, også kommer til å føre til at flere norske elever kommer til å gå på den skolen og få tilgang på den rike språk- og kulturkretsen som Tyskland representerer. 

I 2018 byttet Den tyske skole i Oslo navn til Den tysk-norske skolen i Oslo.

– For meg personlig var det en veldig spennende prosess med mange møter, hvor vi oppdaget hvor forskjellig skolesystemene egentlig var. Men det var en åpen atmosfære, hvor man prøvde fra alle kanter å inngå kompromiss og tilpasse slik at dette skulle bli mulig, minnes Lörscher. 

Den bilaterale skoleavtalen sikrer at Den tysk-norske skolen i Oslo blir finansiert fra Norge og Tyskland, som gir elevene både norsk og tysk vitnemål (Deutsches Internationales Abitur/DIAP), noe som igjen kvalifiserer for videre studier i hele verden. Elevene får undervisning i norsk og samfunnsfag etter norske læreplaner, og foreldrebetalingen følger maks nivå fastsatt av norske myndigheter som gjør skolen tilgjengelig for flere familier og foreldrebetalingen forutsigbar. Slik styrkes det langsiktige samarbeidet mellom Tyskland og Norge helt fra barnsben av.

– At begge land bidrar i finansieringen av skolen ser jeg på som et symbol på tysk og norsk samarbeid. Avtalen i seg selv bidrar til at vi integreres i det norske samfunnet. Tyskland er en av Norges største handelspartnere, og i norsk næringsliv er det stort behov for arbeidstakere som har språk- og kulturkompetanse i tysk. Hos oss har vi tyske barn som lærer norsk og norske barn som lærer tysk. Man kan selvsagt snakke engelsk, men det er en stor fordel at man lærer mye om hverandres kultur, og at man får en forståelse for hverandre. Våre elever er svært språkkyndige, og de er vant til å bytte mellom flere språk. Jeg er alltid fascinert over det høye språknivået hos elevene våre, sier han.

Store internasjonale muligheter for videre studier

Med sin bikulturelle profil og sitt pedagogiske og faglige tilbud av høy kvalitet, er Den tysk-norske skolen i Oslo blant de beste skolene i Norge, og de scorer høyt på nasjonale prøver. Den bilaterale avtalen gjør at Den tysk-norske skolen i Oslo skiller seg ut fra de øvrige ca 145 tyske utenlandsskolene som finnes omkring i verden. Med både tysk og norsk vitnemål kan elevene søke med begge vitnemål i begge land uten ytterligere språkprøve.

– Vi har nær kontakt med Tyskland og andre utenlandske skoler, og vårt mål er å styrke samarbeidet mellom Norge og Tyskland. Vi utdanner morgendagens generasjon med språk- og kulturkompetanse som er avgjørende for samarbeid og fred i Europa, avslutter Joachim Lörscher. 

Janne Vibeke Rosenberg